Jocs com l’eixarranca o la literatura de canya i cordill que va recuperar Joan Amades són presents aquests dies, i fins a finals de gener, al campus de Bellaterra. El grup Sibhil.la, amb la col.laboració de la Biblioteca d’Humanitats, ha estat l’artífex de la presència d’Amades al campus.

amades_pLa Universitat Autònoma fa un homenatge aquests dies a la figura de Joan Amades, reconegut folklorista autodidacte i referent de l’etnologia catalana tant a Catalunya com a nivell internacional.

El grup Sibhil·la de la UAB (Servei d’Informació Bibliogràfica i de Documentació d’Història, Llengua, Literatura i Art de Catalunya), amb la col·laboració de la Biblioteca d’Humanitats, han creat diferents espais per difondre la figura i obra d’Amades. Han fet l’exposició virtual titulada “Joan Amades, testimoni de cultura viva”, que conté una aproximació a la seva figura i obra i una selecció dels recursos sobre Joan Amades existents als catàlegs de la UAB: al Fons d’Història Local de Catalunya, a la base de dades TRACES i al catàleg de les biblioteques de la UAB.
L’exposició virtual conté 159 cerques guiades que permeten accedir a la referència bibliogràfica i, en molts casos, enllaçar directament amb el document -si és que n’hi ha- per les tradicions populars de cada comarca catalana així com per les temàtiques que va trobar Joan Amades: tradicions populars, literatura popular, llegendes, refranyer, rondalles, auques, teatre popular, endevinalles, goigs, música i danses populars, sardana, arquitectura popular, bestiari, caramelles, carnestoltes, castellers, costumari, costums alimentaris, festes populars, gegants i capgrossos, indumentària, jocs populars, mitologia, Nadal i nadales, pessebres i religiositat popular.
A la UAB també s’han instal·lat dues exposicions sobre aquest important folklorista i etnògraf:

    • Exposició Joan Amades, testimoni de cultura viva. Fins el dia 31 de gener
      Al vestíbul de la Biblioteca d’Humanitats
      Organitzada per Sibhil·la i la Biblioteca d’Humanitats, mostra una àmplia selecció dels llibres de Joan Amades disponibles a les biblioteques de la UAB, alhora que incorpora objectes i imatges per oferir un apropament visual i lúdic a alguns dels temes que el folklorista va estudiar. Així, s’hi poden veure alguns dels jocs i tradicions populars que va recuperar: s’ha dibuixat una eixarranca al terra, s’ha fet una recreació de la literatura de canya i cordill (fulls amb textos populars i llegendes penjats sobre un cordill, amb canyes), hi ha jocs com ara la baldufa, el trompitxo i ninots de titelles, bastons per al ball de bastoners o altres danses, frases fetes, costums de Nadal, etc. Al vestíbul de la Biblioteca d’Humanitats. Organitzada per Sibhil·la i la Biblioteca d’Humanitats.
  • Exposició Joan Amades, la memòria del poble. Fins a l’11 de gener.
    A la Sala de Revistes de la Biblioteca d’Humanitats.
    L’exposició, una producció de l’Associació Cultural Joan Amades, creada l’any 2009 amb motiu dels cinquanta anys de la mort del folklorista català, ajuda a descobrir de prop la persona i l’obra de Joan Amades i Gelats. Diverses notes biogràfiques, combinades amb una selecció de fotografies i il·lustracions, serveixen per descriure l’home que preservà de l’oblit molts dels costums i tradicions populars del nostre país.

“Sense Joan Amades la nostra identitat festiva catalana no seria la mateixa, ja que s’ha reconstruït a través dels materials que Amades va recopilar”, ha dit Amadeu Carbó, president de l’Associació Cultural Joan Amades, sobre la importància del seu llegat. Amades va fer grans esforços per recollir l’oralitat popular i la tradició festiva catalana, que va recollir en llibres i en la publicació del “Costumari català”, on va recopilar tot el corpus bibliogràfic del folklore català.
Aquestes accions divulgatives formen part de l’acord signat recentment entre la UAB i el Departament de Cultura de la Generalitat per tal que el grup Sibhil·la de la UAB elabori materials i recursos d’informació per difondre i recuperar el patrimoni documental i bibliogràfic de Catalunya.
Sibhil·la és un servei científicotècnic de la UAB que es dedica a difondre el fons documental bibliogràfic més complet sobre la història de Catalunya i la llengua i literatura catalanes. És una eina clau de transferència del coneixement en les disciplines humanístiques, vol respondre a les necessitats del món cultural educatiu i investigador actual, i incidir i fer-se present i necessari dins els circuits de la producció científica nacional i internacional.