Un dels epistolaris més reveladors i sorprenents de la política catalana a l’exili i de l’ideari del president de la Generalitat Josep Tarradellas

estrictament-confidencialPublicat per Viena Edicions, el fil conductor de l’epistolari Josep Tarradellas – Rafael Tasis és el controvertit debat sobre el paper de la Generalitat en una potencial Catalunya democràtica després del desenllaç de la Segona Guerra Mundial.

La “legitimitat” que reclamava Tarradellas era discutida per alguns sectors polítics que es negaven a acceptar que la Generalitat estigués a mans d’algú que havia governat durant la guerra i la revolució i que no aixecava consensos, sinó més aviat al contrari.

L’ensulsiada de 1939 va obrir la capsa de Pandora de les divisions i els enfrontaments polítics. Des de ben aviat, les cruentes batusses en el si del catalanisme van condicionar la dinàmica política d’una Generalitat desmantellada i d’una oposició antifranquista migpartida entre l’exili i l’interior.

Les picabaralles dialèctiques entre Tasis i Tarradellas encobrien una diferència de fons que, tot i la cordialitat de la relació epistolar, era molt difícil de salvar. Des de l’interior, l’escriptor barceloní defensava, sense desmerèixer el valor simbòlic de la Generalitat, la potestat de les forces polítiques i dels òrgans unitaris per trobar una solució democràtica a la fi del franquisme. Des de l’exili, el president Tarradellas exigia, en canvi, que tota negociació disposés del seu vistiplau.

 

 

francesc-foguetFrancesc Foguet i Boreu (Linyola, 1971), doctor en Filologia Catalana, és  professor de literatura del Departament de Filologia Catalana de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB.
Ha publicat Maria Àngels Anglada. Passió per la memòria (2003), Teatre, guerra i revolució. Barcelona, 1936-1939 (2005), i Margarida Xirgu, cartografia d’un mite (2010), entre altres llibres.
És autor de diversos estudis sobre Tarradellas a Els Marges, Indesinenter i Franquisme & Transició.  

Més informació a la pàgina web de Viena Edicions
Notícia sobre la publicació del llibre a Vilaweb